3 Nis 2015

3. Densei-sen müsabakası: Cho Chikun (9p) en güçlü bilgisayarlarla karşılaştı

Crazy Stone - Cho Chikun
Dünyanın en güçlü bilgisayar go programı ile Japonya'dan seçilmiş profesyonel bir oyuncunun mücadelesi olan Densei-sen müsabakalarının 3. sü 17 Mart 2015 tarihinde Tokyo'da (Japonya) gerçekleştirildi. 25. Honinbo unvanına sahip olan Cho Chikun, bu seneki turnuvada mücadele etmesi için Japon Go Derneği tarafından seçildi.

Müsabaka kapsamında, bu sene 8.si düzenlenen UEC Bilgisayar Go Kupası'nın finalistleri olan Crazy Stone (KGS 6d) ve DolBaram (KGS 5d), Cho Chikun ile karşılaştı. Bilgisayar Go Turnuvasının kazananı olan Crazy Stone Cho Chikun'a karşı 3 taş avans alırken, turnuvada Crazy Stone'a yenilerek ikinci olan DolBaram ise 4 taş avans aldı.

Cho Chikun, ilk maçta DolBaram'a 4 taş avans ile yenilmesine karşın, ikinci maçta Crazy Stone'u 3 taş avans ile mağlup etti.

Crazy Stone, Densei-sen müsabakalarında 2013 yılında Ishida Yoshio'yu (9p) ve 2014 yılında Norimoto Yoda'yı (9p) 4 taş avansla yenmeyi başarmıştı.

Japon Go Derneği (Nihon Ki-in), 2012 yılında Japonya'da bulunan Elektro-İletişim Üniversitesi ile bir protokol yaparak, profesyonel go oyuncuları ile bilgisayar go programları arasında 5 yıl boyunca resmi müsabakalar (Densei-sen) düzenleme kararı almıştı. Bu müsabakaların temel amacının, bilgisayar go programlarının gücünü test etmek olarak belirtilmekte.

Cho Chikun'un oynamış olduğu iki maçın kayıtlarına http://www.go-baduk-weiqi.de/densei-sen-auch-cho-chikun-spielt-11/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Kaynakça:
http://entcog.c.ooco.jp/entcog/densei/eng/densei-1st.html
https://gogameguru.com/crazy-stone-computer-go-ishida-yoshio-4-stones/
http://remi.coulom.free.fr/CrazyStone/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder