9 May 2012

İçinde go taşı olan iki yeni film: Tokyo Newcomer ve Weiqi Wonders


Çeviren: Güçlü Yılmaz

Tokyo Newcomer
Go oyununun ön planda yer aldığı iki yeni film çekildi. Biri konulu film, diğeri ise belgesel.

Tokyo Newcomer (Tokya’ya Yeni Varan) filminde (reklamını Japonca olarak izlemek için tıklayın), Çinli go dehası Yoshiryu (Qin Hao) go oyunundaki hünerini geliştirmek için Japonya’ya gelir. Ama günlük hayatını sürdürmek için para kazanırken zorlanır ve go konusunda kendini geliştirmeye fırsat bulamaz. Bir gün sebze satan yaşlı bir seyyar satıcı ile karşılaşır ve onun saygın bir go ailesinden olduğunu öğrenir. The Last Sunflower ve Sky Lovers filmlerinin yönetmeni Jiang Qinmin’in yönettiği Tokyo Newcomer, gerçek iletişim, ulusal sınırların aşılması ve kuşak farkı konularını go oyunu aracılığıyla inceleyen çok etkileyici bir film.

Weiqi Wonders
Veyçi’nin Sihirli Dünyası: Çin’de Go Hakkında Sohbetler filminde ise antropolog Marc L. Moskowitz (sağda) Çin’de farklı mekânlarda insanlarla görüşüyor. Bu farklı mekânlar ilkokullardan Bejing Üniversitesi’ne, çalışanların ve emeklilerin oyun oynamak için buluştukları bir parka geniş bir yelpazede. Çocuk eğitimcilerinden, Kültür Devrimi sırasındaki anılarına paylaşanlara kadar pek çok kişi ile görüşülüyor. Ortaya çıkan ise büyüleyici bir kültürel çalışma. İnsanlar çocuklara verilmesi gereken eğitimi, emekliliği ve Çin’in 40 yıl öncesini ve bugününü anlatıyorlar. “Geçen 2000 yıl içerisinde Çin’deki siyasetteki değişmelerle birlikte oyunun algılanışı da değişikliğe uğradı” diye belirtiyor Moskowitz, “dinsel anlamda aydınlanmadan askeri benzetmelere, dört soylu sanattan biri olmaktan “dört modası geçmiş”e dönüştü yani milliyetçilik, sınır ötecilik, tarihsel seçkincilik ve gelecekçi üstün akılcılık” . Film “insanların yaşamlarına ortak oluyor, üniversite öğrencilerinden, yaşlı emekçi sınıfa, uzman oyunculardan, öğrenci olabilmek için uzmanlık yaşantısına son verenlere, bu olağanüstü oyuna sevgi besleyen pek çok diğer kişinin yaşamlarından kesitler sunuyor".

Kaynak:
Chris Garlock (7 Mayıs 2012) New Go Films: Tokyo Newcomer & Weiqi Wonders. American Go Association website. Url: http://www.usgo.org/news/2012/05/new-go-films-tokyo-newcomer-weiqi-wonders/.

Editörün Notu: Burada kullanılan görseller, Chris Garlock'un yukarıda belirtilen yazısından alınmıştır.

2 yorum:

  1. çok izlemek isterim ama nasıl??? tokyo newcomer, bu baharda Osaka'da düzenlenmiş Asya Film Festivali'nde yer almış ve bu yazın vizyona girecekmiş. İnşallah bir gün karşımıza çıkar bu film de. İlla ki 2012 Türkiye'de Çin yılı. Festivallerde göstersinler bu filmi :)

    YanıtlaSil
  2. İçinde Go geçen filmler Go oyucularının ilgisini çekiyor. Bir tane de benden olsun "History Channel: The Art of War".

    Örnek vermek gerekirse belgeselde size 2. Dünya Savaşı'nda nasıl yanlış saldırılar yapıldığını (satranca benzeterek) ve Vietnamlıların nasıl zafer kazandığını Go oyunu ile bağdaştırarak anlatıyor.

    (http://www.youtube.com/watch?v=Z8Xvxop_cFc)

    İlk sahnesini izlediğimde çok etkilenmiştim ve bir oturuşta sonunu getirmiştim. Sun Tzu'nun öğretileri belki sizlere Go'da ilham verir ne dersiniz?

    YanıtlaSil