21 May 2017

Go'nun Geleceği Zirvesi ve AlphaGo

23-27 Mayıs 2017 tarihlerinde, go dünyası için çok önemli bir etkinlik gerçekleşecek. Çin'in Wunzen kentinde gerçekleştirlecek olan bu etkinlik "Go'nun Geleceği Zirvesi" adını taşımakta ve düzenleyicileri arasında Çin Hükümeti, Çin Go Derneği ve Google'ın DeepMind şirketi yer almakta.

Çin'in en üst düzey profesyonel go oyuncularını dünyanın goda lider pozisyondaki yapay zeka programı AlphaGo ile buluşturmayı amaçlayan etkinlik, çok farklı oyun biçimlerinin denenmesi yoluyla DeepMind CEO'su Demis Hassabis'in deyimiyle "... go oyununun gizemlerini araştırmak amacıyla tasarlandı".


Ke Jie (9p)
Etkinliğin en çarpıcı karşılaşması, AlphaGo (9p) ile Çin'in ve dünyanın bir numaralı oyuncusu Ke Jie (9p) arasında gerçekleştirilecek olan maç serisi olacak. Toplam üç maçtan oluşacak olan serinin sonucu büyük bir merakla beklenmekte. Ke Jie, geçtiğimiz sene AlphaGo'nun Lee Sedol'ü 4-1 mağlup etmesinden sonra AlphaGo'ya meydan okuyarak, kendisinin muhtelemen AlphaGo'yu yenebileceğini söylemişti. Bununla birlikte, AlphaGo, bu senenin ilk günlerinde İnternet üzerinde Master isimli gizli bir hesap ile ortaya çıkmış ve üst düzey profesyonel go oyuncularına karşı üst üste 60 galibiyet alarak, geçtiğimiz yıla göre daha da güçlendiğini göstermişti.

Zirve kapsamında AlphaGo-Jie karşılaşmasına ek olarak, Çinli profesyonel oyuncular birbirlerine karşı oynadığı, ancak her birinin eşinin AlphaGo olduğu bir eşli go müsabakası ve AlphaGo ile Çin'in en güçlü beş oyuncusundan oluşan takım arasındaki takım go mücadelesi de etkinlik kapsamında yapılacak olan müsabakalar arasında yer almakta.

AlphaGo'nun ve Çinli profesyonel oyuncuların yer alacağı go karşılaşmalarının dışında, etkinlik içerisinde "Yapay Zekanın Geleceği" başlıklı bir forum da gerçekleştirilecek.

Etkinlikle ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için, etkinliğin resmi sayfasına göz atabilirsiniz (İngilizce). Etkinlikle ilgili güncellemeler ve maçların yayınları http://events.google.com/alphago2017/ adresinden canlı olarak takip edilebilecek.

Merdiven'de daha önce AlphaGo ile ilgili çıkmış haberleri şu bağlantıyı kullanarak okuyabilirsiniz: https://merdivengo.blogspot.com.tr/search/label/AlphaGo


Kaynaklar:
https://deepmind.com/research/alphago/alphago-china/
http://www.usgo.org/news/2017/05/alphago-ke-jie-match-schedule-released/
http://events.google.com/alphago2017/
https://deepmind.com/blog/exploring-mysteries-alphago/

3 yorum:

  1. Turkiye saatiyle ne zaman olacak ve nerden izleyebileceğiz?

    YanıtlaSil
  2. Maçlar TSİ ile 05:30'da başlayacak, haberdeki http://events.google.com/alphago2017/ linkinden canlı yayınlanacak.

    YanıtlaSil