6 Ara 2013

Midyat'da (Mardin) bir go öğretmeni

Çağatay Tavşanoğlu

Gökhan Sezer go öğrencileri ile birlikte
Bugün, Midyat'da (Mardin) bir köy ortaokulunda go öğretiliyor. Kendilerine en yakın go kulübünün 200 km batıda (Şanlıurfa) bulunduğu bu öğrenciler, go oynama olanağına öğretmenleri Gökhan Sezer sayesinde erişti.

Çanakkale'de ÇOMÜ Go Kulübü'nün kurulması sırasında aktif go yaşantısına başlayan Gökhan Sezer, daha sonraları Antalya Go Oyuncuları Kulübünün bir üyesi olarak go faaliyetlerine devam etti. Bu sene Eylül ayında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Mardin-Midyat'ta bulunan Toptepe Köyü ortaokuluna ataması yapıldığında, belki de hayatının go ile geçireceği dönemlerinin sona erdiğini düşünüyordu.

Sezer'in atandığı okul 2 kattan oluşan ve sabah ortaokul, öğleden sonra ilkokul olarak hizmet veren bir binada bulunan ve mevcudu 400’e yakın olan bir köy okulu. Sezer, 7. ve 8. sınıfların İngilizce derslerine giriyorken, okulun ders programının yenilenmesi sırasında, MEB müfredatında yer alan "Zeka Oyunları" dersine de bir öğretmenin girmesi gereği ortaya çıkmış. Sezer, bu dersin MEB tarafından hazırlanan öğretim programını incelediğinde, go oyunu teriminin dört yerde birden geçtiğini görmüş ve bu ders kapsamında go oyununu öğretebileceği düşüncesi aklında hemen oluşuvermiş. Daha önce okula atanır atanmaz okul müdürüne go oyunundan bahsetmiş olmanın avantajını da kullanarak, bu dersi verme konusundaki isteğini bildirmiş. O günden beri de Zeka Oyunları dersi altında go öğretiyor.

Haftada 2 saat olan dersi 5. ve 6. sınıflardan 14 öğrencinin aldığını, derslerin yaz tatiline kadar devam edeceğini ve öğrencilerinin de oyunu öğrenme konusunda çok hevesli olduğunu ifade eden Sezer, eğer izin ve destek almak mümkün olursa, öğrencilerini turnuvalara da götürmek istiyor.

Sezer, zeka oyunları dersi müfredatında sadece bir hafta gözüken oyunların kurallarının gösterilmesini bir kenara bırakıp, dersi sadece go öğretmeye ayırmış durumda. İlk birkaç hafta taş ya da tahta olmadan geçmiş. Sezer'in ifadesi ile "İlk hafta tanışma ve oyunun kısaca anlatımıyla geçti. Ayaklı tahtayı masanın üzerine yatırıp, 9x9 luk bir tahta çizdim ve geri dönüşüm için biriktirdiğimiz su ve kola şişelerinin kapaklarından taş yapıp oyunu anlattım. İkinci hafta “http://playgo.to/iwtg/turkish/” adresinden ve birkaç diğer siteden oyunla ilgili görseller kullandım ama artık taş bulup oyun oynamanın zamanı gelmişti". Bu noktada Antalyalı go oyuncuları eski üyelerini unutmamış ve iki go takımını kendisine göndermişler.

Sezer, destekleri için Türkiye go camiasına minnettarlığını belirtiyor ve "Go oyununu seviyorum ama go camiasını, o insanları daha çok seviyorum" diyor. Antalya'dan Selçuk Mola'dan taş bulma konusunda yardım istedikten sonra hemen iki go takımı göndermesi, İzmir'den Gülçin Çakır'ın kendi yazdığı go kitabından Sezer'in öğrencilerine ücretsiz olarak göndermesi ve Antalyalı go oyuncularının Toptepe Ortaokulu için kitap toplama kampanyası başlatması, go oyuncularının birbirlerine ve go oyununun yayılmasına verdiği desteği bir kez daha göstermekte. Sezer'in yakın gelecekteki amacı ise Milli Eğitim Müdürü ile görüşerek gonun daha da yaygınlaşması için gerekli zemini hazırlamak.

Sonuç olarak, bugün Mardin-Midyat'ta Toptepe Ortaokulu'nda go tahtaları, taşları ve hevesli öğrencileri ile aktif bir go topluluğu var. Önüne çıkan fırsatı iyi bir şekilde değerlendirerek bir go ortamı yaratan Gökhan Sezer'i özverili çabasından ötürü tebrik ediyoruz.


Not: Gökhan Sezer'e Midyat'taki go faaliyetleri ile ilgili açıklamaları için teşekkür ederim. Bu yazıda kullanılan görseller, Antalya Go Oyuncuları'nın facebook sayfasındaki albümden alınmıştır.

1 yorum: