28 Ara 2013

Tayland'da go patlaması

Jung-hyeop Kim
Çeviren: Güçlü Yılmaz

Bangkok'da bir öğrenci turnuvası
Dünyada oyunu bilen kaç tane go oyuncusu vardır sizce?

Go oyunun kalesi niteliğindeki ülkelerin haricinde, go oyuncusu sayısı üç milyonu zorlukla geçer. Bu dünya nüfusu göz önüne alındığında fazla sayılmaz. Hatta pek çok kişi go oyununun ne olduğunu dahi bilmiyor.

Bu arada bir ülke o üç milyonun yarısını barındırıyor: Tayland.

Yaklaşık 1.400.000 (Bir milyon dört yüz bin) go oyuncusu var Tayland’da. Tayland’da 350.000 go takımı satıldığına göre, 1.400.000 sayısı da doğru olabilir. Pek çok oyuncusu otuz yaşını geçmemiş durumda. Geçen sene pek çok kez Tayland’a gittim ama otuz yaş üstü kimseyi görmedim. Belki yaşlılar için bir turnuva olmadığından ama bu doğru bir önerme değil. Yaşlılar için bir turnuva yapılırsa yaşlı oyuncu sayısı elbette ki artacaktır. Ancak Dan seviye tespit sınavı yaşa ve cinsiyete bakmaksızın herkese açık. Taylandlılar için Dan olduklarına dair bir belge almak çok önemli olmalı (özellikle gençler için) çünkü bu belge ile saygın bir üniversiteye girebiliyorlar ve kolayca iş bulabiliyorlar.


Korsak Chairasmisak
Tay Go Oyuncularının nasıl bu kadar büyüdüğünün sırrı herkesçe iyi biliniyor; Go ile ilgili manga Hikaru no Go (Hikaru’nun Go Macerası) ve Bay Korsak Chairasmisak yani 7/11 Marketler zincirinin müthiş desteği.

Tay Go Derneği ve başka bazı topluluklar 1993 yılında kuruldu. O dönemde go oyununu bilen çok fazla kimse yoktu ve pek çok kişi de godan bihaberdi.


Bay Korsak Tayland’da go oyununu o dönemde yaymaya başladı. Önce üniversite öğrencilerinin go oyununu öğrenmesini istedi çünkü ilkokul ve lise öğrencileri okulda başka şeyler öğrenmekle fazlasıyla meşgullerdi. Üniversite öğrencilerinin daha fazla boş vakti vardı bu yüzden de go öğrenebilirlerdi.

Her kim ki 3 dan seviyesine ulaşırsa o saygın bir üniversiteye girmek için tam burs kazanacaktı. Saygın üniversitelerin harç miktarı yüksek olduğundan yüksek maliyetlere katlanmadan okumak herkes için oldukça çekiciydi.

Buna ek olarak, dan seviyesine ulaşan herkes büyük zincir 7-11 Marketleri dahil 60 kadar iddialı şirkette iş bulabilmekte. Herkese üniversite için güzel burslar sağlandığından lise öğrencileri hatta ilkokul öğrencileri go oyununu ciddi bir şekilde öğrenmeye başladılar. Bay Korsak, 7-11 Market zincirine kaynak temin etmek ve temel goyu müfredatın içerisine sokmak için bir ticaret okulu kurdu. Bu müfredat daha sonra tüm okullara ve üniversitelere girdi. Bu düşünceler go oyuncularının sayısını arttırmak için çok yerindeydi.

Phuket'de bir go turnuvası: 1300 katılımcı
Bugün, pek çok Taylandlı, go oyununun ne olduğunu biliyor ve öğrenmek istiyor. Şu an Tay Go oyuncuları için en büyük eksik yüksek danlarının ve goda uzmanlık sisteminin bulunmuyor oluşu. Şahsi fikrim Tayland yüksek dan oyuncular çağırıp güçlü oyuncular yetişmesini sağlamalıdır. Bu sadece güçlü oyuncuların yetişmesini sağlamakla kalmayıp Tayland gosunun yeni bir patlama yaşamasını da sağlayacaktır.

Tay Go camiası 1993 yılından beri büyük ölçüde büyüdü ve hala da büyümekte. Tay Go’suna daha fazla dikkat vermemiz gerekiyor. Gonun kalesi niteliğindeki üç ülkede olduğu gibi güçlü oyunculara sahip olduklarında tüm dünyada bir numara olabilirler. Gözümüz Tayland’ın üstünde olsun.

Orijinal yazı: Jung-hyeop Kim (2010) Baduk boom in Thailand. WBaduk, 12.07.2010, http://www.wbaduk.com/news/news_view.asp?news_no=192
Editörün notu: Bu yazıda kullanılan görseller, orijinal yazıdan alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder