2 Oca 2017

Tygem sunucusundaki gizemli go oyuncusu bir yapay zeka mı?

Kore merkezli Tygem Baduk sunucusunda 29 Aralık 2016 günü ortaya çıkan bir go hesabı dünya genelinde merak konusu oldu.

Master(P) takma isimli hesap bu yazı yazıldığı ana kadar (2 Ocak 2017) dünya üzerinde bulunan en yüksek seviyeli birçok profesyonel oyuncu ile oynamış olduğu 30 maçı da üst üste kazandı. Master(P)'ın rakipleri arasında dünya sıralamasında bir numarada bulunan Ke Jie (9p) haricinde Park Junghwan (9d), Chen Yaoye (9p), Lian Xiao (9p), Meng Tailing (6p), Yu Zhiying (5p), Xie Erhao (4p) ve Han Yizhou (5p) da vardı.

Master(P)'ın oynadığı diğer bir go sunucusu olan FoxGo sunucusunda da üst üste galibiyetler aldığı ve Iyama Yuta (9p) dahil birçok üst düzey go oyuncusunu mağlup ettiği de bildirildi.

Avrupalı profesyonel go oyuncusu Ali Jabarin (1p), facebook hesabından Ke Jie'yi iki kez üst üste yenen Master(P)'ın maçlarından sonra Limin kupası seromonisinde Ke Jie ile karşılaştığını ve Ke Jie'nin Master(P) için "çok güçlü" ifadesini kullandığını belirtti.

Master(P)'ın Kore (bazılarına göre Çin) kökenli bir yapay zeka programı olduğu tahmin ediliyor, özellikle oyunları incelendiğinde oyun tarzının bir bilgisayar programı olduğu yönünde işaretler verdiği belirtiliyor. Ancak Master(P)'ın oynadığı sunucularda kullanmış olduğu "Pro" hesabı, Master(P) için Kore Baduk Derneği'nden gizlice pro sertifikası alındığı ya da hesabın AlphaGo ile ilişkili olabileceği spekülasyonlarına yol açtı.

Google'ın yapay zekası Deep Mind'ın go oynayan programı olan AlphaGo, geçtiğimiz sene içerisinde dünyanın en güçlü go oyuncularından Lee Sedol'ü beş müsabakalık seride 4-1 yenmeyi başarmıştı. Bu sonuç, bir bilgisayar programının en üst seviyedeki profesyonel bir go oyuncusunu yendiği eşit seviyedeki ilk müsabaka olarak tarihe geçmişti.

Gizemli go hesabının ne (ya da kim) olduğuna ilişkin ortaya çıkabilecek daha ayrıntılı bilgiler ve Master(P)'ın önümüzdeki günlerdeki oyunlarının sonuçları hakkında güncel haberler için Merdiven'i takip edebilirsiniz.

Tygem Baduk sunucusu : http://www.tygembaduk.com/
FoxGo sunucusu : http://weiqi.qq.com/

Konuyla ilgili tartışma platformları için:
http://www.lifein19x19.com/forum/viewtopic.php?p=215117
https://www.reddit.com/r/baduk/comments/5l3l7e/chinese_ai_crushing_pros_on_fox_server/

Görsel kaynağı: http://www.koreatimesus.com/human-vs-artificial-intelligence/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder