4 Oca 2017

Çin medyası Master takma isimli oyuncunun AlphaGo 2.0 olduğunu belirtti

Geçtiğimiz günlerde Merdiven'de profesyonel oyuncuların da yer aldığı go sunucularında ortaya çıkan yeni bir go hesabından (Master) ve karşılaştığı dünyanın en iyi oyuncularının hepsini yenen bu go oyuncusunun gizeminden bahsedilmişti.

Ortaya çıktığı altı günden beri, toplam 54 üst düzey profesyonel rakibini de yenmeyi başaran Master hesabının bir yapay zeka olduğu artık kabul edilmekle birlikte, henüz kimliği ile ilgili bir açıklama yapılmadığı için hangi program olduğu kesin olarak bilinmiyor.

Bununla birlikte, Çin medyasında bugün çıkan haberler, Master hesabının aslında AlphaGo'nun gelişmiş bir versiyonu olduğu konusundaki söylentileri doğrular nitelikte. Çıkan haberler, Master'ın gece/gündüz fark etmeden oynamasının ve oldukça hızlı oynamasına karşın karşılaştığı tüm rakiplerini yenmesinin onun bir yapay zeka olduğunu kanıtladığını belirtiyor.

Bunun yanısıra, Master'ın Google AlphaGo 2.0 olduğu konusundaki kanıt ise Science News'in Twitter hesabından 30 Aralık 2016 sabahı atılan "AlphaGo: "Now, I am the master" [Türkçesi: AlphaGo: "Şimdi usta oldum"] " içerikli bir tweet'ten gelmekte. Tweet aslında geçtiğimiz sene AlphaGo'nun Lee Sedol'ü yendiği müsabakaya bağlantı veriyor ve geçtiğimiz yılın bilimsel gelişmelerini konu alan bir dizi tweet'in arasında yer alıyor. Ancak, Çin basınına göre bu haberi paylaşırken seçilen tweet metni oldukça manidar. (Söz konusu tweet).

Ayrıca, Master'in Çin'li büyük go ustası Nie Weiping (9p) ile olan 54. maçını izleyen bir kullanıcı, Master'ın maçı kazandıktan sonra geleneksel Çince ile "Teşekkürler bilge Nie" yazdığı ve bu sözlerin de AlphaGo'nun ortak yazarı Tayvanlı Aja Huang'ı akla getirdiğini yazdı.

Haberlerde ayrıca, AlphaGo ile ilgili bir gizlilik anlaşmasının mevcut olduğunu bu nedenle söylentilere resmi bir cevap verilemeyeceği bildiriliyor.

Haber kaynakları:
https://bwall.amassly.com/post/mX5Eyi35zQ
http://www.smarthey.com/Home/Index/detail/id/4792.html

1 yorum:

  1. Bende kendimce bir blog hazırladım inceleyip yorum yapmanız mümkün mü teşekkürler Dua

    YanıtlaSil