7 Mar 2013

BadukMovies: Her hafta yayınlanan go dersleri

Yazan: Kim Ouweleen
Çeviren: Güçlü Yılmaz

Türkiye’deki tüm go oyuncularını selamlıyorum. Ben Hollanda’dan Kim Ouweleen.
Bazılarınız beni EuroGoTV için yaptığım Murugandi review videolarından tanıyor olabilir. Bu günlerde yakın dostum (6d) Peter Brouwer ile birlikte yeni bir projeye başladık.

2012 Mart’ında go ile ilgili videoların olduğu yeni bir ağ sayfası kurduk: http://www.badukmovies.com

Biraz kendimizden bahsedeyim
Peter ve ben birkaç yıl önce Hollanda Go Şampiyonası’nda tanıştık. Peter turnuvada yer alan oyuncular arasındaydı ve ben de en iyi masaları filme alıyordum ve oyunları KGS’ye aktarıyordum. Maçlar arasındaki zamanda, öğle yemeklerinde ve dinlenme aralarında Peter ile şakalaşıyorduk. İşte bu zamanlarda onun değişik esprilerle yüklü tarafını tanıma fırsatım oldu. Değişik espriler, her şeyden eğlenilecek bir şey çıkartmak paylaştığımız bir şeydi ve şu an yaptığımız videolarda da bundan izler görebilirsiniz. 2010 ve 2011 yıllarındaki Hollanda Şampiyonaları’nda Peter’ın pek çok oyununun kaydını alma şansını yakaladım. Sakin ama delidolu oyun tarzı beni cezp etti. En beklenmedik anlarda bana ilk önce yanlış gözüken değişik hamleler yapıyordu ama her zaman güzel sonuç alıyordu. Diğerleri gibi oynamıyordu. Her iki yılda da onu Hollanda Şampiyonu olması yönünde teşvik ediyordum, finale kadar olan bütün oyunlarını kayıt altına alıyordum. Ama hem 6D Geert Groenen ve 6D Merlijn Kuin karşı oynadığı play-offları kaybetti ama Peter’ın oyun tarzı ve davranışları bana yeni ve güzel bir arkadaş kazandırdı.

Peter
Ben
Birbirimizi o hafta sonu buluşmalarından tanıyorduk ve Mart 2012’de goya ilişkin bir ağ sayfası yapmak üzere birleştik. Her hafta yeni bir bölüm yapacaktık ve bu şekilde Badukmovies’de 50’den fazla bölüm yayınladık.

Bölümler yaklaşık 10 dakika uzunluğunda. Her bir bölüm farklı bir alana odaklanıyor, coseki, aldatmacalı hamleler, fuseki, uzman oyuncular, tesuciler vb.

Sanırım bunu hem kendim hem de Peter adına söyleyebilirim; bölümlerin ana konusu oyunu ilginç ve eğlenceli hale getiren şaşırtıcı teknikler ve tesuciler. Bu tarz hamleler çoğu zaman genel pozisyonlardan türemektedir.

Biz oyuna ilişkin bu eğlenceli durumu izleyicilerimizle paylaşmak istiyoruz ve onların bundan ders çıkartmalarını istiyoruz.

Badukmovies.com içerisinde bonus bölümü de mevcut. Uzmanlar (prolar) tarafından oynanmış güzel hamleler koleksiyonu olan "Baduk Gems" “Baduk Hazinesi”. Bu bölümde indirebileceğiniz 48.000 pro oyunu mevcut.

 
                  'Baduk Hazineleri'nden örnekler

BADUKMOVIES PRO
Yaklaşık bir yıl boyunca ücretsiz videolar yaptıktan sonra BadukMovies PRO’yu başlattık.

Uzman (Profesyonel) oyuncularla birlikte çalışıyor olmaktan dolayı gururluyuz. Kim Sung-rae 8p, Young Sung Yoon 8p, ve yakın bir zamanda bize katılan Cho Hye Yeon 9p ve Baek Jihee 2p!

ÜCRETSİZ bölümlerin yanı sıra artık PRO bölümleri de yapıyoruz ve bölümleri izlemek için aylık 8.00€ ile üyelik yaptırabiliyorsunuz.

Bu uzman oyuncular bölümün içeriğini temin ediyorlar ve daha sonra ben ve Peter tarafından bölümün kaydı yapılıyor.

Kim Sung-rae 8p
Cho Hye-yeon 9p


  
Young Sun Yoon 8p
Baek Jihee 2p

Pro üyeliği alarak her pazartesi yeni bir Pro bölümü izleyebilirsiniz. Böylelikle uzman bir oyuncunun düşünce yapısını daha iyi algılayabilirsiniz. Ayrıca Pro üyeliği yaptıranlar bir oyunlarını incelenmesi için bize gönderebilecekler.

Yaptığımız ilk Pro bölümü, 36. Bölüm: “Bilmediğimiz oyun sonu” Aşağıdaki resme bakınız.


Yayınlanma tarihinin yanında duran ufak Brezilya bayrağı bu videoyu Brezilya dilinde (Portekizce) altyazılı izleyebileceğinizi gösteriyor.

Yakın bir zamanda Güçlü Yılmaz ilk üç bölüm için Türkçe altyazıları hazırladı.

1.Bölüm “Kusursuz Aldatmaca” hem Türkçe hem de Portekizce altyazılı olarak izlenebilmekte

“Go Around the World” (Dünyada Go) ücretsiz olarak izlenebilecek diğer bir dizi. Her bölümde başka bir ülkedeki go hayatını tanıtıyoruz. Bu dizideki ilk ülke Brezilya’ydı. Diğer ülke ise birkaç ay önce yayınlanan Türkiye.

Türkiye’de go tarihi hakkında bazı bilgileri verdikten sonra bazı fotoğraflar gösterdik ve Alpar Kılınç Turnuvası’nda oynanan Bertan Bilen ve Hüsrev Aksüt maçını yorumladık.



Bugüne kadar ki bölümler:
(18 Şubat 2013 tarihi; koyu yazı ile gösterilenler pro bölümleridir. Yanında Türkçesi yazanlar Türkçe altyazı ile izlenebilir)

#1. A trick play without drawbacks  - Kusursuz Aldatmaca
#2. A Chinese tesuji against moyo - Moyo’ya karşı Çin Tesuci’si
#3. Expect the unexpected - Ani Gelişmelere Hazırlıklı Olun
#4. A perfect base?
#5. Payback time
#6. Keima on the second line
#7. Let’s be Frank (part 1)
#8. Let’s be Frank (part 2)
#9. Sticky moves in the corner
#10. Daidaigeima (大大ゲイマ)
#11. San-san (part 1)
#12. San-san (part 2)
#13. The L+2 group
#14. The strong inside hane
#15. Creativity
#16. Honinbo Shusaku
#17. Dosaku
#18. Defend your cutting points
#19. Kitani Minoru
#20. Keep it simple
#21. Gems
#22. Baduk Tweets
#23. The raccoon dog’s belly
#24. Keima enclosure, invasion 1
#25. Keima enclosure, invasion 2
#26. Keima enclosure, invasion 3
#27. Stone tower tesuji
#28. Two step pincer
#29. It’s tricky, tricky, tricky
#30. Master Huang Longshi, part 1
#31. Master Huang Longshi, part 2
#32. Shimari probe
#33. The weakness of the daidaigeima, part 1
#34. The weakness of the daidaigeima, part 2
#35. BadukMovies Pro
#36. Endgame we do not know
#37. Monkey Jump
#38. A Korean trick play
#39. KPMC Poland vs Ukraine 
#40. Go around the World: Brazil
#41. Lee Sedol wins Olleh Cup 
#42. Invading a small castle 
#43. Fan Xiping vs. Shi Ding’an
#44. Avoiding bad shape 
#45. Yose for José 
#46. Happy New Year!
#47. Attack the two space extension
#48. A bad kosumi?
#49. Jump to the first line
#50. Timing and aji 
#51. Lee Sedol vs Lee Chang-ho
#52. Invading a big castle
#53. Mindblowing tesujis! 
#54. Go around the World: Turkey
#55. Invading an unfinished castle
#56. Modern opening part 1 
#57. The most common jeongseok

2 yorum:

  1. Merhaba; (Yazıyla alakasızdır) Baduk Tv türkçe altyazıları kimin hazırladığını merak ediyorum. Basit bir mevzu ama bir çeviride kısa bir notta videoyu izleyenler arasında kadınlar var mı acaba diye sormuşsunuz(episode 16). Merakınızı gidermek ve ön yargıları kırmak adına sorunuza "evet" şeklinde cevap veriyorum. Kadınlarda kendi hallerinde narın bir şekilde go ya ilgi duyabilir, tıpkı benim gibi amatörce her gece en az bir oyun oynayıp, bulduğu yazıları okuyup, go problemleri ile mücadeleye tutuşabilir.Normaldir lütfen yadırgamayın. Alt yazılar için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Çeviride değil, videoda yer alıyormuş,Dinleyince fark ettim. Çeviriyi yapan arkadaştan özür dilerim. Alt yazılar için tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil