22 Ağu 2011

Go nedir?

Go, kökeni 4000 yıl öncesine kadar giden uzakdoğu kökenli bir tahta oyunudur. Çin'de ortaya çıkmış, daha sonra Japonya'da gelişimini sürdürmüş olan oyun, bugün tüm dünyaya yayılmıştır.

Go, siyah ve beyaz taşları ile iki kişi tarafından oynanır ve oyuna boş bir tahta ile başlanır. Go tahtası, üzerinde 19x19 çizgiden oluşan bir ızgara (grid) şeklindedir, taşlar bu çizgilerin kesişme noktasına konur. Tahta üzerine konulan taş, oyunun sonuna kadar aynı noktada kalır ve hareket ettirilmez. Yalnızca rakip tarafından ele geçirilen taşlar tahtadan kaldırılır. İdeal bir go setinde, tahta üzerinde yer alan 361 kesişme noktasını dolduracak kadar taş (181 siyah, 180 beyaz) yer alır, ancak bu taşların hepsinin oyun sırasında kullanılma zorunluluğu yoktur. Go taşlarının her biri aynı yapıda ve eşit güçtedir, ancak tahtada bulundukları pozisyona göre taşların ve grupların güçleri değişir.

Oyunun amacı, tahta üzerine rakipten daha çok alan çevrelemektir. Oyun sonunda siyah ya da beyaz taş grupları tarafından çevrelenmiş her bir kesişme noktası bir puan olarak sayılır, rakibin ele geçirilmiş taşları ise rakibe eksi puan olarak yazılır.

Çok basit kuralları nedeniyle hemen öğrenilebilmesine karşın, oyundaki hamle dizilerinin karmaşıklığı nedeniyle oyunda ustalaşmak uzun yıllar hatta bazen bir ömür boyu sürebilir.

Go'nun kuralları ve tarihçesi ile ilgili daha ayrıntılı bilgi alabileceğiniz birkaç web sitesi aşağıda sıralanmıştır:

Go nedir?
Go - Wikipedi makalesi
Go'nun kuralları
Go tarihi