5 Kas 2011

Nakayama, Amerikan Go Kurultayı’nda neşeli bir havada geçen törenle anıldı

Çeviren: Güçlü Yılmaz
Yazan: Chris Garlock

(2 Ağustos 2010)

Bu Pazar günü 7 Pro Nakayama Noriyuki için yapılan anma töreninde neşeli bir hava vardı… Tam da Nakayama ustanın isteyebileceği gibi.  20 yıldır, Avrupa ve Amerika Go Kongreleri’nin popüler ziyaretçisi, 16 Şubat’ta vefat etmişti. Anma töreni vakur bir kenseki töreni ile başladı. Kolarado Springs’teki Amerikan Go Kongresi'ndeki toplantı salonuna, tepeden bakan bir noktada, resmi asılı olan Nakayama beyazları ve onu anmak için gelenler siyah taşları aldılar ve gelenlerin her biri yavaş yavaş tahtaya siyah taşları yerleştirerek doldurdular.


Törene katılanlar, Nakayama ile ilgili anılarını paylaştılar ve böylelikle anlaşıldı ki Nakayama efsanesi sadece go tahtası üzerinde değil aynı zamanda yıllar yılı kalbini fethettiği go oyuncuları ile ilgiliydi. Töreni düzenleyen Haskell Small, Nakayama’nın her hamlesini, tahtaya sert ve kesin bir şekilde koyuşuna duyduğu hayranlığı anlattı.

9 Pro Yasumasa Hane, “Nakayama’nın anısı kalbinizde uzun süre yaşayacaktır” dedi ve go oyunundan yemeğe ve Japon edebiyatına uzanan ilgi alanlarını anlattı. Richard Dolen “etrafındaki her şeye karşı beslediği olağanüstü merakı” övdü ve orda bulunan herkes tarafından paylaşılan “çok tatlı bir insandı” hissiyatını sözlerine ekledi.

Amerikan Go Derneği (AGD) Başkanı, Allan Abramson, Nakayama’nın oyun esnasında yaşadığı  taşkın keyif” halinden bahsetti, eski AGD Başkanı Roy Laird ise Nakayama’nın en büyük öğüdünün “goyu ciddiye alın ama aynı zamanda keyfini çıkartın” olduğunu söyledi. Ken Koester’ın anlattığı Nakayama’nın “taş rengi değiştiren tesuji” gibi şakaları ve oyuna neşe dolu yaklaşımına ilişkin pek çok hikâye vardı. Japon tur gruplarına Go Kongresinde liderlik eden 6 Dan Shunichi Hyodo, her yıl Kongre’de  Nakayama’yı görüyor olmanın verdiği mutluluğu  anlattı. Eski AGD Divan Üyesi, 3 Dan Dave Weinmer, Nakayama’nın derslerinin her zaman toplantıların en ilgi çekici öğesi olduğunu hatırlattı. “Go’dan aldığı zevk ve keyif hem bulaşıcı hem de ilham vericiydi. Hoşça kal ve teşekkürler.” diyen 11 kyu Betsy Small, kesinlikle herkes için konuşuyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder