20 May 2013

Satranç Büyükustası (GM) Persson'un go oyununa bakışı

Çağatay Tavşanoğlu

İsveçli satranç Büyükustası (GM) Tiger Hillarp Persson, kendi İnternet sitesinde yaptığı açıklamada, 2011 yılında goya başladığını ve ara sıra go oynadığını belirterek, go oyununun satranç oyuncuları için olan faydalarından bahsetti.

Persson, goya başladıktan kısa süre sonra 9k seviyesine, bir yıl sonunda da 4k seviyesine yükselmiş. Şu anda 1k seviyesi civarında olduğunu belirtiyor.

Persson, satranç oyuncularına ara sıra go oynamalarını öğütlüyor ve bunun sebeplerini de sıralıyor:


- "Eğer taktiğe eğilimli bir oyuncuysanız, go oynamak sizi "yapı" ve "planlar" gibi şeyler üzerine düşünmeye zorlayacaktır".

- "Eğer antrenör olarak çalışıyorsanız, zorlu bir oyunda (satranç ya da go gibi) yeniden acemi olarak mücadele etmek antrenörlük anlayışınızı kesinlikle geliştirecektir".

- "Bir satranç oyuncusu olarak öğrendiklerinizin 'doğasını' takdirle karşılamanızı sağlayan birkaç şey vardır ve go öğrenmek, satranç tahtasını aşmanızı sağlayacak şeyleri açık bir şekilde görmenizi sağlayacaktır".

Persson, mütevazi bir şekilde, bunlar gibi söyleyebileceği çok şey olduğunu, ancak burada durması gerektiğini söylüyor. Bunun sebebi olarak da, henüz sadece 1k seviyesinde olduğunu ve bunun satrançta 2000 dereceye sahip bir oyuncunun satranç oyunları üzerine yorum yapmasına benzeyeceğini belirtiyor.

Persson'un orijinal yazısı için: http://tiger.bagofcats.net/go/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder