25 Şub 2013

Smyrna Go Turnuvası ve Goizm

Güçlü Yılmaz

Smyrna Go Turnuvası, Goizm (İzmir Go Oyuncuları Derneği) imzalı turnuvalar içerisinde bir ilk. Turnuva İzmir’de çiçekler açarken baharı müjdeleyen bir havada gerçekleşti. Bu turnuvadan başka, ilk defa Ankara dışında gerçekleşecek Türkiye Go Şampiyonası yaz başında Ege Üniversitesi’nde olacak. 8. İzmir Turnuvası ise 30 Ağustos bayramı ile birleşen hafta sonu. Goizm turnuvaları bu açıdan düşünüldüğünde bir haiku gibi içinde mevsimsel ögeler barındırmakta.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Fantezi ve Bilim Kurgu Toplulu içinde faaliyetlerini devam ettirmekte olan çiçeği burnunda “Dokuz Eylül Go Topluluğu” İzmir’in en güzel noktalarından biri olan Pasaport’taki Rektörlük binasında Smyrna Go Turnuvası’nı düzenleyerek büyük bir başarıya imza attı. Burada Dokuz Eylül Makine Bölümü öğrencisi ve Goizm Yönetim Kurulu üyesi Çağlayan Duman’ın katkısı çok büyük.

Üniversitelerde go oyununun yayılması Goizm’in önemli hedeflerinden biri. Üniversitelerin içerisinde düzenlenen turnuvalar da bunun en büyük aracı. Nasıl ki bir üniversitede farklı disiplinler bulunuyorsa, go oyununu kavramak için de farklı düşünüş şekillerini içselleştirmek gerekiyor. Zhan Yungi, iyi bir go oyuncusunda olması gereken nitelikleri şöyle sıralıyor: “Bir askerin taktik gücü, bir matematikçinin kesinliği, bir sanatçının hayal gücü, bir şairin ilhamı, bir filozofun dinginliği ve güçlü bir zekâ”. Bu şekilde düşündüğümüzde bu oyunda ilerlediğimizde sanki üniversitenin bütün bölümlerinden diploma alacakmışız gibi bir gelişimi düşünebiliriz. Bu anlamda üniversitelerde bu oyunun yaygınlaşması ve özellikle Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Smyrna Go Turnuvası’nın düzenlenmiş olması çok güzel bir gelişme. Gerek turnuva mekânı konusunda gerek turnuva saatleri konusunda desteğini her zaman arkamızda hissettiğimiz Dokuz Eylül Üniversitesi’ne teşekkür ederiz.

Kış aylarında yapılan ilk İzmir turnuvası olmasına rağmen turnuvaya 62 oyuncu katıldı. Bu 62 katılımcıdan 40'ı  İzmir’dendi. Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerin yanı sıra Eskişehir, Yozgat, Kocaeli ve Adana illerinden de oyuncular vardı turnuvada. Fransa’dan Türkiye’ye otostopla gelen Fransız Fabris de oyuncular arasındaydı. 18 yaşının altında 4 oyuncu vardı. 62 kişi arasında 16 da bayan oyuncu mevcuttu. 6 kişi ise ilk kez bir go turnuvasına katıldı. Turnuvaya katılanların seviyesi açısından incelendiğinde Türkiye’deki en yüksek ortalama seviyeli turnuva olma olasılığı çok yüksektir.

Turnuvanın bu kadar ilgi görmesi Go'nun artık bilinmeye başlaması ve Milli Eğitim müfredatına da girmiş olması ile açıklanabilir. Yine de Goizm'in enerjisini de unutmamak gerekir. Her hafta yapılan buluşmalar, okullara yapılan tanıtım toplantıları, Alzheimer Derneği'nde yapılan ortak çalışmalar... Bütün bu çalışmalar ve bu çalışmaları gönüllü olarak yürütün Goizm ekibi sayesinde, gonun eğlenceli bir oyun olmaktan öte beynin sağlıklı ve bütünsel işleyişi için önemli bir alıştırma olduğunu da artık İzmir’liler tarafından biliniyor.

Not: Yazıda kullanılan görseller, editör tarafından Yukari Yılmaz'ın facebook sayfasında paylaşılan turnuva fotoğrafları arasından alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder