12 Haz 2012

2012 Türkiye Go Şampiyonası sonuçlandı

9-10 Haziran 2012 tarihlerinde Ankara'da düzenlenen 17. Türkiye Go Şampiyonası, dan seviyesindeki oyuncuların kapışmasına sahne oldu. Üst McMahon grubunda yer alan ve her turda birbirlerini yenen/yenilen usta oyuncular sayesinde, turnuvanın heyecanı son tura kadar devam etti. Beş turlu olarak gerçekleştirilen turnuvada, dört galibiyet alan Hüsrev Aksüt (2d) birinci olarak 2012 yılı Türkiye Şampiyonu unvanını da elde etti.


Üç galibiyetli oyunculardan Emre Bektöre (1d) ikinci olurken, üçüncülüğü ise üçer galibiyetli oyunculardan Bertan Bilen (2d) ve Altan Kuntay (1d) paylaştı. Geçtiğimiz yılın formda ismi Özgür Değirmenci (3d), şampiyonayı 3 galibiyette bitirebildi ve beşinci oldu. Gökhan Yıldız (1k) ise dört galibiyet elde ederek altıncı oldu ve sıralamada kendisine dan oyuncular arasında yer buldu.

Türkiye ve KKTC'nin çeşitli kentlerinden toplam 48 oyuncunun katıldığı Türkiye Şampiyonası'na bu sene de daha önceki yıllarda olduğu gibi düşük seviyedeki oyuncuların ilgisi azdı. Turnuvada seviyesi 10k ve altında olan yalnızca 15 oyuncu vardı. Turnuva tarihinin geçtiğimiz ay boyunca iki kez değişmesi katılım konusunda belki negatif bir etki yaratmış olabilir, ancak geçtiğimiz yıllardaki Türkiye Şampiyonları'na katılım sayılarına baktığımızda da diğer turnuvalara göre, özellikle düşük seviyelerden, daha az bir katılım sağlandığını görmekteyiz. Turnuvanın düzenlenme tarihinin birçok kişi için uygun bir zaman olmamasının da bunda bir rolü olabilir, ancak özellikle düşük seviyeli oyuncuların katılımının azlığının en önemli sebeplerinden biri, turnuvanın isminde yer alan "şampiyona" nedeni ile yeni başlayan oyuncularda turnuvaya katılım konusunda bir çekince yaratması olabilir.

Her ne kadar adı "şampiyona" olsa da, Türkiye Go Şampiyonası yıllardır şampiyonalarda görmeye alıştığımız "İsviçre eşleştirme sistemi" ile değil, düşük seviyeli oyuncuların turnuvayı maksimum zevk alarak geçirebilecekleri "McMahon eşleştirme sistemi" ile düzenlenmekte. Bu nedenle düşük seviyeli oyuncuları endişeye sevk edecek bir durum yok aslında turnuvanın düzeninde. Seneye şampiyonadan önce bu konuda yapılabilecek bir bilgilendirme kampanyası, belki yeni başlayan oyuncuların da çekinmeden şampiyonada yerlerini almalarını sağlayabilir.

Turnuvanın tam sonuç listesine http://sampiyona.tgod.org.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz. Turnuva ile ilgili Uluslararası Go Federasyonu'nun sayfasında çıkan bir haber için tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder