18 Mar 2012

Bilgisayar go programı Zen, Takemiya Masaki’yi sadece 4 avansla yendi!

Çeviren: Çağatay Tavşanoğlu

Takemiya Masaki (9p)
Japon profesyonel go oyuncusu Takemiya Masaki (9p), Japonya’da düzenlenen 6. E&C Sempozyumunun bir parçası olarak, bilgisayar go programı Zen’e (aka Zen19) karşı iki oyun oynadı.

Go oyuncularının ve yapay zekâ uzmanlarının çoğunun düşüncesi, bunun Zen’in dünya klâsında bir profesyonele karşı güç gösterisinde bulunması için iyi bir fırsat olduğuydu. Yine de çoğu kişi maçları Takemiya’nın kazanmasını bekliyordu.


Her iki oyun da 17 Mart 2012 tarihinde 19x19’luk bir tahtada oynandı. Konuyu takip edenler, Zen’in bu senenin başında John Tromp’la “İnsan - makine karşılaşması” nda da oynadığını hatırlayacaklardır.

Zen iki oyunu da kazandı

Birinci oyunda, Zen beş avans aldı ve 11 puanla kazandı. Bundan sonraki ikinci oyunda avans sayısı dörde indirildi, ancak Zen sürpriz yaparak bu sefer 20 puanla kazandı!

Zen, daha önce başka profesyonel oyunculara beş ve altı avanslı oyunlarda yenilmişti, ancak bu sefer ilk kez bir proya karşı sadece dört taş avansla kazandı. Dahası, Takemiya da herhangi bir pro değil. Kendisi, iyi tanınan eski uluslararası bir şampiyon.

Yüzdelerle oynama

Kabul etmeliyiz ki, sonuç oldukça şaşırtıcı, özellikle dört avanslı oyundaki galibiyet. Tengenden beşinci taşın kaldırılması, gelişecek oyunun tarzında büyük bir farklılığa yol açacaktır ve genelde siyahın daha çok savaşması gerekecektir.

Zen’de gördüğümüz ise bundan farklıydı. Zen savaştı ve tabii ki oldukça iyi oynadı, ancak bu seviyedeki çoğu insan oyuncunun tolere edemeyeceği çok sayıda küçük kaybı da kabul ediyordu. Zen, Takemiya’nın tam da istediği gibi tekrar tekrar geriye çekildi, ancak aynı zamanda bu kayıpları telafi edecek kazanımları da oluyordu. Puan kaybediyor, ama önde olmayı sürdürüyordu.

Bu anlamda, Zen’in pozisyona göre karar vermesi gerçekten inanılmazdı ve bu Martin Müller’in bilgisayar gosu hakkındaki röportajında dediklerini akla getirdi: “Programlar denge ve sayımda genel olarak iyidir. Neyin kazandıracağını, yavaş yavaş kaybetmemeyi veya önde olduklarında aşırı derecede saldırgan olmamayı iyi bilirler.

Zen hakkında

Zen, programcı Yoji Ojima tarafından yazılmıştır ve DeepZen takımından Kato Hideki tarafından sağlanan donanım üzerinden çalışmaktadır.

Maç ayrıntıları

Takemiya-Zen karşılaşması
Hideki’ye göre, bu maçın donanımı bir GbE LAN ile bağlı dört PC’den (bir 6 çift çekirdekli Xeon X5680/4.2 GHz, bir 6 çekirdekli Zeon W3680/ 4 GHz ve iki adet 4 çekirdekli i7 920/3.5 GHz) oluşan bir mini kümeydi. Bu, Zen’in Kseido Go Sunucusu’nda (KGS) “zen19s” ve “zen19d” isimli hesapları tarafından kullanılan donanımla aynı.

Her iki oyun da, 30 dakika ana süre ve 60 saniye byo-yomi ile oynandı. Zen’in, benzer süre koşullarıyla oynadığı KGS’deki seviyesi şu anda 5 dan.

Bu maçın olduğu gün, başka bir pro, Ohashi Hirofumi (5p) 9x9’luk tahtada Zen’e karşı iki maç oynadı. Sonuçta her biri bir maç kazandı.

Zen’in yürüyüşü devam edecek mi?

Bir proya karşı dört avansla kazanmak her koşulda çok etkileyici ve bilgisayarların goda ne kadar ileri gittiğini göstermekte. Ancak, Zen’in bu maçları kısmen savaştan kaçınarak ve büyük ölçüde de mükemmel seviyedeki pozisyona göre karar verme yetisi sayesinde kazanabildiği de açıkça ortada. Zen sadece avans avantajını kazanmak için kullanarak oynadı.

Bu şekilde olması mantıklıdır, ancak bu durum avans sayısı azalmaya devam ettikçe ve daha riskli bir tarzda oynamaya mecbur olduklarında, Zen ve diğer programların bu şekilde gelişmeye devam edip etmeyeceği sorusunu da ortaya çıkarmaktadır.

Acaba, mevcut programlar, donanımlar iyileştikçe aynı hızda ilerlemeye devam mı edecekler yoksa bu gelişim bir noktada platoya ulaşacak mı?


------
David Ormerod tarafında yazılan orijinal metne ve Takemiya-Zen karşılaşmalarının kaydına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

Ormerod, D. (2012) Zen computer Go program beats Takemiya Masaki with just 4 stones! Go Game Guru, 18.03.2012, http://gogameguru.com/zen-computer-go-program-beats-takemiya-masaki-4-stones/. Erişim tarihi: 18.03.2012.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder