6 Eyl 2011

Profesyonel

Hayri Kılıç

İnsan birçok alanda virtüöz olabilir mi? Ya da bir alanda uzman olmanız, mesela go oyununda profesyonel düzeyde bir oyuncu olmanız diğer alanlarda da başarı sağlar mı? Sanırım çoğunuz buna "hayır" cevabını verecek. Zira, virtüöz olabilmek için tek bir şeye odaklanmak gerekir düşüncesine sahipsiniz.

Bu yaygın görüşe aykırı, sıradışı bir kişiyle tanıştırayım sizleri: Ch'a Min-su ya da yaygın olarak bilinen adıyla Jimmy Cha, Güney Koreli bir go oyuncusu. 1951 yılında doğmuş, 1984 yılında 4. dan derecesine ulaşmış. Aynı yıl Güney Kore'den Amerika'ya göç etmiş. Buraya kadar her şey sıradan gibi. O'nu sıradışı yapan özelliği ise, hayatta tam bir "profesyonel" olması. Sadece go oyununda değil; klasik müzik, savaş sanatları ve pokerde de en az go oyununda olduğu kadar yetenekli biri.


Jimmy Cha resmi olarak poker oyuncusu olarak biliniyor. Bu konuda yabana atılacak biri değil, kendisi her yıl 1.000.000 $ kazanan profesyonel bir poker oyuncusu.

Resmi olarak poker oyuncusu olarak bilinse de, go oyunundan da kopamamış. En son "Chunlan Cup 2008" turnuvasına katıldı. Bu turnuvada Imamura Toshiya 9p a karşı kazandı. Katıldığı turnuvaların birinde Cho Chikun'a karşı galibiyeti de var. Kendisinin sadece 4. dan go oyuncusu olduğunu ve kariyerini bu alanda devam ettirmediğini hatırlatalım.

Savaş sanatları ile Kung fu çalışarak ilgilenmeye başlamış. Kore'de benzin istasyonunda çalışırken, mecburen girdiği bir kavga sonrasında, kendisine ciddi zarar vermek için gelen 30 mafya çetesi mensubu arasından canlı çıkmışlığı var. Bu kavgadan sonra enterasandır ki, bu hayatın kendisi için uygun olmadığına karar veriyor ve poker öğrenmeye, bu konuda kendisini eğitmeye başlıyor.

Jimmy Cha, şüphesiz Allah vergisi bir yeteneğe sahip. Her ne kadar küçük yaşlarından itibaren ailesi tarafından birçok alana yöneltilmiş birisi olsa bile, benim merak ettiğim go oyunundaki ustalığının diğer alanlara ne gibi katkısı olduğu yönünde. Jimmy Cha'nın hayatının, özellikle çocuk yaşlarda alınan go eğitimin pozitif etkileri konusunda iyi bir örnek teşkil ettiğini düşünüyorum.

Kendisinin hayatı başkaları tarafından da ilginç bulunmuş ki, hayatından esinlenmiş Kore'de bir dizi yayınlandı : "All-in".

Kaynaklar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder