7 Haz 2014

Honinbo Şusaku'nun 185. doğumgünü için Google açılış logosu

Dünyanın birçok ülkesinde 6 Haziran 2014 tarihinde Google'a girenler, gelmiş geçmiş en büyük go oyuncularından ve "yenilmez" unvanlı Honinbo Şusaku'nun (1829-1862) 185. doğum gününü kutlamak için hazırlanmış olan bir açılış logosu (doodle) ile karşılaştılar.

Logo'da Google yazısı siyah ve beyaz go taşları ile yazılırken, ikinci g harfinin olduğu yerde Şusaku'nun go tahtası başındaki bir portresi yer alıyor. Honinbo Şusaku'nun dünyanın en popüler arama motoru olan Google tarafından anılması, go oyununun tanıtımı açısından oldukça önemli bir gelişme olarak değerlendirildi.



Gerçek ismi Kuwabara Torajiro olan Honinbo Şusaku, 19. yüzyılın en güçlü go oyuncularından birisi olarak nitelendirilmekte. Şusaku, zamanın Japonya'sının en önemli go turnuvası olan Kale Oyunlarını 19 kez üst üste kazanarak büyük bir başarı elde etmişti. Bu nedenle "yenilmez" unvanı verilen Şusaku, ne yazık ki 33 yaşında kariyerinin en güçlü evresinde iken kolera hastalığına yakalandı ve hayata gözlerini yumdu.

Şusaku açılış logusu, tüm dünyada go oyuncuları arasında heyecanla karşılanırken, İngiltere'de ters yönde bir tepki yarattı. 6 Haziran günü İkinci Dünya Savaşının kaderini değiştirmiş olan Normandiya Çıkarması'nın (D-day) da 70. yıldönümü olduğundan İngilizler için ulusal olarak önemli olan bir gün. Dün sabah Google'dan ulusal günlerine ilişkin bir açılış logosu beklerken, Japon bir go oyuncusunun portresi ile karşılaşan birçok İngiliz'in şikayeti ve Twitter'da milliyetçi bir şikayet dalgası oluşması üzerine Şusaku'nun açılış logosu İngiltere ve Fransa kaynaklı IPlerden erişilen Google'dan kaldırıldı ve yerine Normandiya Çıkarması'na ilişkin birkaç bağlantı içeren Google logosu kondu. Google aynı zamanda İngilizlerden bu hata için özür diledi.

Honinbo Şusaku sürprizi, Google'ın 12 Haziran 2014 günü 20. yüzyılın en büyük go oyuncusu Go Seigen'in 100. doğum günü şerefine bir açılış logosu yayımlayıp yayımlamayacağı sorusunu da yeniden gündeme getirdi. Daha önce Google'ın Go Segien'in 100. doğum gününde bir açılış logosu yayımlaması için bir kampanya başlatılmıştı.

Kaynakça:
http://betabeat.com/2014/06/doh-google-deletes-non-d-day-doodle/
http://merdivengo.blogspot.com.tr/2013/06/go-seigen-icin-bir-google-acls-logosu.html
http://www.theguardian.com/technology/2014/jun/06/honinbo-shusaku-go-invincible-google-doodle
http://gogameguru.com/honinbo-shusaku-185th-birthday/
http://tr.wikipedia.org/wiki/Honinbo_Shusaku
http://www.telegraph.co.uk/technology/google/google-doodle/10880407/Google-apologises-over-D-Day-Doodle-blunder.html
http://betabeat.com/2014/06/doh-google-deletes-non-d-day-doodle/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder