19 Ara 2011

2011 Alpar Kılınç Go Turnuvası sonuçlandı

Türkiye'ye go oyununu getiren merhum Alpar Kılınç'ın anısına her yıl düzenlenen Alpar Kılınç Go Turnuvası, 17-18 Aralık 2011 tarihinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (Ankara) gerçekleştirildi. Turnuvaya Eskişehir'den katılan Özgür Değirmenci (2d) tüm rakiplerini yenerek birinci olurken, Aji Go Kulübü'nden Kerem Karaerkek (2d) ikinci, İstanbul'dan Barkın Çelebican (2k) ise üçüncü oldu. Savaşçı ruh ödülünü ise, oynadığı beş maçın hepsini kazanan Sedef Evren (20k) kazandı.

Turnuva ortamı
Türkiye Go Oyuncuları Derneği başkanı Kerem Karaerkek'in de turnuvanın açılışı sırasında söylediği gibi, Alpar Kılınç'ın anısına düzenlenmesi nedeni ile belki de Türkiye Go Şampiyonası'ndan bile daha prestijli bir turnuva olan Alpar Kılınç Go Turnuvası, bu yıl şanına yakışır bir şekilde 100'ün üzerinde katılımcı ile gerçekleşti. Türkiye, 100'ün üzerinde katılımcının yer aldığı turnuvalara son yıllarda iyice alıştı aslında. Önce İstanbul (2009'dan beri) daha sonra İzmir (2011) go turnuvaları bu eşiği aşarak, bize gerçek anlamda "kalabalık" turnuvaları ülkemizde de görme olanağı sundular. Ancak, Ankara'da bugüne dek düzenlenmiş turnuvalar arasında en yüksek katılımcı sayısı 78 idi ve 2011 yılının Alpar Kılınç Go Turnuvası 104 katılımcısı ile Türkiye'de bu eşiği aşan üçüncü turnuva oldu.

Özgür Değirmenci (2d)
Özgür Değirmenci, son dönemde formunun zirvesinde. Alpar Kılınç Go Turnuvası, bu sene içerisinde Değirmenci'nin katılmış olduğu dört turnuva içinde kazandığı üçüncü turnuva oldu. Türkiye Go Şampiyonası ve İzmir Go Turnuvası'nı da birincilikle bitiren Değirmenci aldığı puanlarla Play-off turnuvasına katılımını çoktan garantilemişti.

Kariyerinde birçok ulusal turnuva kazanmış olan ve daha da fazlasını ilk dört içerisinde bitirmiş olan Kerem Karaerkek, 2009 yılından beri ikincilik derecesi alamamıştı. Bu turnuvada oynadığı beş maçın dördünü kazanan Karaerkek, şeytanın bacağını kırarak bu kez turnuva ikinciliğini elde etti.

Turnuvanın sürprizi, kendisinden yüksek seviyeli rakiplerini yenerek turnuvada üçüncülüğü elde eden Barkın Çelebican'dan geldi. Kariyeri boyunca bir ulusal go turnuvasında ilk kez üçüncülük elde eden Çelebican, büyük bir başarıya imza attı.

Düşük seviyeli hatta goya yeni başlamış çok sayıda oyuncunun da turnuvada yer alması, Türkiye gosunun geleceği açısından sevindirici bir gelişme. Bu konuda geçtiğimiz senelerdeki, turnuvalara çoğunlukla yüksek seviyeli oyuncuların katıldığı "kriz" zamanlarının geride kaldığının da bir göstergesi.

Bilemediğimiz bir sebepten kaynaklanan bir karışıklıktan ötürü, geçtiğimiz sene aslında 17.si düzenlenen Alpar Kılınç Go Turnuvası'nın 18.sinin düzenlendiği ilan edilmiş olması nedeniyle, bu seneki (2011) turnuva da 19. olarak adlandırılmıştı. Alpar Kılınç'ın vefatının ardından 1995 yılında iki kez, daha sonraki zamanlarda ise yılda bir kez düzenlenmiş olan Alpar Kılınç Go Turnuvası'nın, 2009 yılında da 16.sı düzenlenmişti. Dolayısıyla, gerçekte bu sene düzenlenen turnuvanın 18. Alpar Kılınç Go Turnuvası olması kuvvetle muhtemel. Umalım ki bu karışıklık kısa sürede çözülür.

Turnuvada ödül alanlar hep birlikte
Sonuç olarak, gerçekte kaçıncısı düzenleniyor olursa olsun, 2011 Alpar Kılınç Go Turnuvası'nın, gerek katılımcıları ve turnuva işleyişi gerekse organizasyon düzeni ile Alpar Kılınç'ın adına yakışır bir turnuva olduğunu söyleyebiliriz.


Çağatay Tavşanoğlu

1 yorum:

  1. Turnuvaya katilamayanlar icin guzel bir bilgilendirme yazisi olmus. Tesekkurler.

    YanıtlaSil