11 Eyl 2011

BIBA- Blackie’nin Uluslararası Baduk Akademisi

Diána Kőszegi

Başlangıç
BIBA (Blackie’nin Uluslararası Baduk Akademisi), Kim Seung-jun 9p (Blackie) ile benim (Diána Kőszegi 1p) tarafından 31 Ocak 2011 tarihinde açıldı.
Aslında, bu akademi planlarımız arasında yoktu. Ancak, ne yazık ki, IBA (Uluslararası Baduk Akademisi) 2010 yılı sonunda kapandı ve IBA öğrencileri hâlâ Kore’de kalmak ve baduk çalışmak istiyorlardı. Şans bu ki, Noel tatili için eve gelmiştim, böylece bu çocukların dairemi kullanmalarına izin verdim ve bir ay sonra geri geldiğimde Blackie onların konaklamalarına yardımcı oldu ve bizim de çalışmakta olduğumuz yongusil’de (çoğunlukla profesyonel oyuncular için çalışma odası) çalışmalarını sağladı.
Kore’de bulunduğum süre boyunca aslında birçok yabancı oyuncu bana yazmış ve Kore’de baduk çalışma olanaklarını sormuştu. O zamana kadar hep IBA ya da Kings’i (şu anda ikisi de kapanmıştır) önermiştim. Daha sonra Ocak ayında başka bir yabancı oyuncu, mesajında bana nerede çalışabileceğini sormuştu, ama bizim daha önce çalıştığımız yongusil bile kapanmıştı. Böylece, biz de yabancı oyuncular için bir okul açmayı düşünmeye başladık. Bunun da ötesinde, kamplarda ve çalıştaylarda dersler verdiğimiz sırada birçok kişinin bu Eylül’den (2011) itibaren Kore’de ciddi biçimde çalışmayı planladığını öğrendik. Bundan dolayı, fikrimizi denemeye karar verdik ve yabancılar için bir okul oluşturduk.

Kim Seung-jun 9p, Sanbon’daki Jinseok Baduk Akademisi’nin sahibi bay Seong Gi-jeong ile irtibata geçti. Her ikisi de birbirini gerçekten uzun yıllardır tanımaktaydılar ve bu nedenle okulu Kore Akademisi ile aynı yerde başlatmaya karar verdik. Bu sayede, yabancı oyuncuların güçlü rakipleri olacaktı ve Koreli çocuklarla aynı şekilde çalışabileceklerdi. Diğer taraftan, Blackie’nin neredeyse her gün okulda kalması Kore okulu için de yararlıydı. :-)
Bu Eylülden (2011) itibaren BIBA için de ayrı bir ofis kiraladık, ancak ofis Jinseok Baduk Okulu ile aynı katta bulunduğundan, yabancılar kendi liglerindeki Koreli çocuklarla oynamaya devam edebiliyorlar.
BIBA’nın öğretmenleri ve öğrencileri
BIBA’nın ana öğretmeni elbette bazı turnuva maçları ve yorum çalışmaları haricinde neredeyse tüm zamanını okulda harcayan Kim Seung-jun 9p. İkinci ana öğretmen benim (Diana), ben de evde harcadığımdan daha çok zamanı okulda harcıyorum :-p Bizler, liglerde yer alan BIBA öğrencileri ile oyun oynuyoruz, diğerleriyle de eğitim amaçlı oyunlar oynuyoruz. Aynı zamanda, öğrencilerin diğer çocuklarla oynadıkları oyunların hepsini gözden geçirmeye çalışıyoruz.
Eğitim amaçlı maçlar
Blackie ve ben oyun yorumlarken
Kore okulunda yaşları 5 ile 18 arasında, seviyeleri ise başlangıç düzeyinden tygem’de (1) 8. dan seviyesine kadar değişen çocuklar var. Şu anda üç grup var. Birinci grubun seviyesi tygem 6 dan – 8 dan, ikinci grup tygem 5-6 dan, üçüncü grup tygem 1 dan ile 4 dan seviyeleri arasında. Ana lig sisteminde yer almayan yaklaşık 20 çocuk daha var, bunlar okula günde yalnızca bir ya da iki saatliğine geliyorlar ve seviyeleri de başlangıç düzeyinden Avrupa 2-3 kyusuna kadar değişiyor. Ligde oynayan Kim Yeong-sam (KGS’deki Korondo; 2011 Avrupa Go Kongresi birincisi) gibi bazı amatör öğretmenler de var.
Ayrıntılı okul programı
Okul, sabah 11’de açılıyor, ancak öğrenciler öğleden sonra 1’de gelmeyi tercih edebiliyorlar. Bununla birlikte öğleden sonra 1’de mutlaka gelmeleri gerekiyor çünkü her gün bu saatte öğrencilere ölüm yaşam problemleri veriyoruz ve 30 dakika içinde çözmelerini bekliyoruz (herkes kendi seviyesine göre problemler alıyor). Ancak, çoğu kez birazcık daha fazla zamana ihtiyaçları oluyor :-) Problem çözdükten sonra, Blackie güçlü oyunculara haftada üç kez açılış bir kez de oyun sonu hakkında 30 dakikalık ders veriyor, ben ise daha zayıf oyunculara bazı dersler veriyorum.
Ölüm-yaşam problemi çözme
Akşamüzeri lig maçlarını oynama zamanı. Akşam yemeği saat 6:30’da bay Seong’un (Kore okulunun sahibi) evinde oluyor ve Koreli çocuklar ve yabancılar hep birlikte yemek yiyorlar. Bay Seong’un eşi gerçekten çok güzel yemekler pişiriyor, bugüne kadar kimsenin yemeklerle bir sorunu olmadı :-)
Herkes yaklaşık 7:30’da geri dönüyor ve eğer yorumlanacak lig maçı kaldı ise onu yorumluyoruz ve eğitim amaçlı oyunlar oynuyoruz. Perşembe ve Cuma günleri, Kore Baduk Ligi’nden maçları çalışıyoruz, canlı maçlar akşam 7 ile 11 arasında yayınlanıyor. Maç izlemek ve bazen diğer profesyonel oyuncularla birlikte maçları çalışmak için arada sırada Hankuk Kiwon’u (2) ziyaret ediyoruz.


Baduk TV'de oyun izleme

Kore okulunun öğrencileri perşembe akşamüzeri saat 5’de futbol oynuyor, zaman zaman biz de onlara katılıyoruz. Bazı günler, eğer öğrenciler de isterse, saat akşam 8-9 civarında spor yapmak üzere yakınımızdaki bir parka gidiyoruz, biraz spor yaparak vücudumuzu ve zihnimizi dinç tutmak iyi oluyor. Turnuvalar veya diğer sebeplerden dolayı okulda olmadığımızda, en az üç Koreli öğretmen okulda bulunuyor ve öğrenciler çalışmaları konusunda bir sorun yaşamıyorlar.
Bazen turnuva maçlarında olduğumuzda, profesyonel oyuncuların oyunlarını görmek, profesyonel turnuvaların havasını solumak ve bizi desteklemek için öğrenciler de bizle birlikte Kiwon’a geliyorlar.
Parkta spor
Haftasonu boyunca, program biraz değişik, en başta Kore okulu Cumartesi öğleden sonra 2 ile 6:30 arası açık oluyor, Pazar günü ise kapanıyor (hafta içinde Kore okulu öğleden sonra 2 ile akşam 10 arası açıktır – BIBA da aynı zamanda kapanır).
Dolayısıyla Cumartesi günleri, öğrenciler çoğu zaman son lig maçlarını bitirmeye çalışırlar ve akşam 6:30’dan sonra genellikle parkta spor yapmaya ya da Kiwon’a Cumartesi ve Pazar günleri de maçların olduğu Kore Baduk Ligi’ni izlemeye gideriz.
Pazar günü tatildir, ama herkesin kendi kendine çalışabilmesi için okul açık oluyor. Eğer benim ve Blackie’nin yapacak başka işimiz yoksa bazen Pazar günleri bile okula geliriz. Ancak çoğu zaman bazı faaliyetler yapmaya çalışırız, böylece insanlar da çalışmaktan sıkılmaz. Pazar günü diğer Kore okulları için de tatil, tabii tüm çocukların gelecek haftaki enerjilerini elde etmek için biraz dinlenmeye ihtiyacı var.
Hanbayon:
Her ay çocukların yeonguseng (3) olmadan önce katıldığı bir hanbayon turnuvası vardır. Bu sayede aileleri ve öğretmenleri öğrencilerin gelişimini takip edebilirler. Toplam 11 grup vardır (10. grup yaklaşık tygem 3 dan, en güçlü grup ise 9 dan seviyesindedir). Hanbayon’da yaş sınırı 18’dir, ancak Blackie, yabancıların yaşları tutmasa da bu turnuvaya katılabilmeleri konusunda organizatörlerle anlaştı. Elbette buradaki oyunlara yorum yapıldığından, bu da çalışmak için başka bir fırsat sunuyor. Arada sırada, bazı turnuva ya da faaliyetlere öğrencilerle birlikte katılıyoruz ve isterlerse bu tarz faaliyet ve turnuvalarda onların oynamasına izin veriyoruz. Bu turnuvalar daha güçlü çocuklarla oynamak ve birazcık seyahat etmek için çoğunlukla iyi fırsatlar sunuyor.
Faaliyetler
Bazen yürüyüş yapar, parkta oynar ya da örneğin bu yaz yaptığımız tapınak ziyareti gibi birçok farklı faaliyet de gerçekleştiririz (Budist tapınağında kalma, Budizm hakkında bazı şeyler öğrenme ve tabii ki baduk oynama; baş rahip tygem 9d seviyesindedir :-) vb.). Bu arada, deniz tapınağa çok yakındı ve Blackie bizi plaja da götürdü.
Tapınak ziyareti: 9p ile eşzamanlı maçlar
Tapınak ziyareti sonrası akşam yemeği









Bir keresinde BIBA yaz tatili kapsamında iki gün üç gecelik bir “eğitim”e gittik. Eğitim küçük bir nehrin bulunduğu bir vadinin yakınındaki bir dağdaydı. Her ne kadar çok yağmur yağmış olsa da, çok eğlendik, baduk oynadık ve biraz dinlendik. 

Zıplayan prolar: Kiwon'dan oyuncularla piknikteyken


Piknik sırasında vadiyi ziyaret



LG Kupası'nı izlemek

Arada sırada Kore’de düzenlenen büyük dünya şampiyonaları vardır, örneğin LG Kupası, Samsung Kupası, en iyi 32, en iyi 16 vb. Genellikle bu tarz faaliyetlere sadece pro oyuncular katılabilir ve en iyi oyuncuların maçlarını birlikte çalışırlar. Ancak biz BIBA öğrencilerini de yanımızda götürebiliyoruz ve hep birlikte çalışabiliyoruz. Bunlar genellikle 2-3 günlük faaliyetler oluyor.



Bugüne kadar, BIBA’ya gelen her öğrenci için bir hoşgeldin partisi/akşam yemeği düzenledik, Blackie hepimizi davet etti. Ayrıca, güzel bir et büfesinde ya da başka güzel Kore restoranlarından birinde öğrenciler için hoşçakal partileri de düzenliyoruz :-). Bu gelenekleri korumaya çalışıyoruz.
BIBA'da bir grup çalışması

Bir öğrenci BIBA’ya geldikten sonra (hatta gelmeden önce), kendisine ne kadar süre çalışmak istediğini, BIBA’dan ne beklediğini soruyor ve öğrencinin isteklerini karşılamaya çalışıyoruz. Bazı öğrenciler gerçekten çok çalışmak istiyorlar, hatta yemek yerken bile problem çözenler ya da uçağının kalkmasına 5 saat kala hâlâ okulda sıkı bir şekilde çalışanlar oluyor :-), ama bazı öğrenciler birazcık özgürlük de istiyorlar, mesela akşamları daha çok serbest zaman isteyenler vb. oluyor. Bundan dolayı, okul hafta içi her gün saat sabah 11 ile akşam 10 arasında açık olsa da, zorunlu çalışma saatleri öğleden sonra 1 ile akşam 6:30 arasında. Yine de, öğrenciler biraz ara vermek istediklerini ya da biraz serbest zaman geçirmek istediklerini bize söylediklerinde, bunu yapabiliyorlar. Hafta sonları zorunlu çalışma yok, ama yine de Cumartesi günü öğleden sonra 2 ile 6:30 arasında okula gelmelerini umuyoruz. Bugüne kadarki deneyimlerimize dayanarak, öğrencilerin ortalamada öğlenden akşam saat 10’a kadar okulda kaldıklarını söyleyebilirim.
Korece öğrenme
Bizce, yaşça büyük bir öğrenci (yaklaşık 20-25 yaşları), kendisinden daha genç olanlar gibi çalışmaya zorlanmamalı. Bunun aksine eğer zorlarsak, baduktan hoşlanmamaya başlayabilir ve bu da kesinlikle bizim hedefimiz değil. Bundan dolayı, her bir öğrencinin durumunu farklı olarak ele almak gerektiğini düşünüyoruz ve onlara en iyi koşulları sağlayarak en etkili şekilde çalışabilmeleri için çabalıyoruz (Bu normal bir Kore okuluna göre oldukça önemli bir farklılık ve avantaj katıyor, çünkü yabancılarla iyi bir şekilde ilgilenmek için yeterince zamanımız oluyor ve dahası dil de bir sorun oluşturmuyor).
Konaklama
Daha büyük bir yurt yapmayı planlıyoruz, ama başlangıç için bu o kadar da kolay değil. Bundan dolayı, şimdilik öğrenciler yürüme ile 5 dk. uzaklıktaki dairelerde kalıyor, ve eğer bayan ya da genç öğrenciler varsa, Blackie onların kendi dairesinde kalmasına izin verebiliyor. Elbette eğer daha çok öğrenci olursa, daha çok daire ya da bir yurt için daha büyük bir yer de kiralayabiliriz.
Ücretler
İlk ay 800 euro, 2. ay 800 euro, 3. ay 700 euro, 4. ay da 700 euro ve beşinci aydan itibaren her zaman 600 euro’dur. Bu ücretlere okul ücreti, konaklama, akşam yemeği ve isteyen öğrencilere verilen cep telefonu (faturalarını kendileri ödemek koşuluyla) dâhildir. Grup halindeki kayıtlarda indirim de uyguluyoruz.
Bilgi
Blogumuzda da yer alan ilanlar oluşturduk ve okulla ilgili çoğu bilgiye oradan ulaşılabilir. Şu adresten inceleyebilirsiniz: http://biba2011.blogspot.com
Ayrıca, KGS’de kulüpler başlığı altında, bir BIBA odası var, zaman zaman BIBA2011 9p hesabının oynadığı bazı faaliyetler planlıyoruz (bu hesapla Blackie oynuyor :-))
Okulun adresi:
경기도, 군포시, 광정동, 1142-12, 군포빌딩, 7, 702
Gyeonggi-do, Gunpo şehri, Gwangjeong-dong 1142-12 Gunpo binası, 7. kat, kapı no: 702
Yakın gelecek için planlar
Eylül ayından (2011) itibaren, İngilizcesini geliştirmek isteyen 10 profesyonel ve en yüksek seviyeli amatör oyuncuyu davet edeceğiz, böylece İngilizce pratiği yaparken aynı zamanda öğrencilerle eğitici oyunlar oynayabilecekler. Planımız bir kişinin haftada bir ya da üç kez, yani ayda 4 ilâ 12 kez gelmesi. Böylece, oyuncularımız en iyi oyuncularla oynama fırsatını ve yüksek seviyeli oyuncular da İngilizcelerini geliştirme fırsatını yakalayacaklar.
Ayrıca, KGS’de bir BIBA ligi düzenlemeyi planlıyoruz, özellikle de eski öğrencilerimiz için. Böylece, onlar da oynamayı, çalışmayı bırakmamış olacaklar ve birazcık da BIBA’yı birarada tutmuş olacağız. Ancak, bu lige dışarıdan da katılabilinecek. Lige katılmanın belli bir ücreti olacak, ancak eski BIBA öğrencileri ya da birkaç ay içerisinde gelmesi kesinleşen oyuncular %50 indirim alacaklar, mevcut BIBA öğrencileri için ise lig ücretsiz olacak. Lige katılan oyuncular, birlikte oynayacaklar ve her hafta sonu bir kez (muhtemelen Cumartesileri) bizler (Blackie ve ben) grup yorumu yapacağız. Ligde bazı ödüller de verilecek, muhtemelen eğer BIBA’ya gelinirse 100 euro indirim yapılması gibi, ya da gelinmeyecekse indirim Blackie ile bir maç ve oyun yorumuna da dönüştürülebilir. İkincilik ödülü benimle ya da Kim Young-sam (Korondo) ile bir maç olabilir, vb.
Ayrıca, gelecek yaz aylarında Avrupa Go Kongresi’nden önce özel bir kurs düzenlemeyi de planlıyoruz. Tam olarak planını yaptığımızda bu kurs hakkında daha ayrıntılı konuşabileceğim.

Dipnotlar (Ç.N.): 
(1) Kore’de bir go sunucusu.
(2) Kore Baduk Derneği.
(3) Insei’nin Kore eşdeğeri.
Çeviren: Çağatay Tavşanoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder