9 Oca 2014

Akdeniz Üniversitesinde Japon Kültür Günleri

Güçlü Yılmaz

Gerontoloji Yunanca gérōn “ihtiyar” ve Fransızca logie “ilim” kelimelerinin bir araya gelmesi ile oluşmuştur ve yaşlanmanın ve yaşlılığın bilimi anlamına gelmektedir. Ben kendi adıma Japon bilim insanı İkuko Murakami ile tanışıncaya kadar böyle bir bilim dalı olduğundan habersizdim.

Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü, Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. İkuko Murakami 2013 yılında İzmir’de gerçekleşen 6. İleri Yaş Sempozyumu’na konuşmacı olarak gelmişti. O gün güzel bir tesadüf olmuş 4 aydır düzenli olarak gittiğimiz İzmir Alzheimer Derneği’nde yapılan go oyunu çalışmalarına ilişkin bir haber Sabah Gazetesi’nde çıkmıştı.

Bu yüzden “Aktif Yaşlanmaya Uzak Doğu Bakışı, Japonya Örneği” konulu konuşmasında İkuko Murakami Alzheimer Derneği’nde yapılan çalışmaları gazeteyi göstererek anlatmıştı.

Düzenli olarak go oynamak eğlenceli olmanın yanı sıra sağ ve sol beynin başka türlü yakalayamayacağı bir bütünsellik içerisinde işlev görmesini sağlıyor. Bu yüzden Go İleri Yaş Sempozyumu için kilit bir öneme sahip.

İkuko Murakami go oyunun yanı sıra özellikli bedeni canlı tutacak şekilde Thai Çi ve bir topu tokmakla kapıdan geçirmeye dayalı TopKapı oyunundan da bahsetti. Böylelikle hem zihin hem beden canlı kalıyor ve işlevlerini yitirmiyor. Bütün bu etkinliklerin bir diğer özelliği de evine kapanma eğilimi olan yaşlıların sosyalleşmeye teşvik edilmesi.

Dr. İkuko Murakami Akdeniz Üniversitesi, Japon Kültürü Günleri dâhilinde go oyununa da yer vermek istediklerini söylediğinde çok sevindik. 13-14 Aralık 2013 tarihinde hafızayı geliştiren sudoku, origami, soraban gibi becerilere go da eklendi. Japon Kültür günlerinin go ile ilgili kısmı için Yukari Yılmaz tarafından bir el ilanı hazırlandı.

Gerontoloji bölümü öğrencileri özellikle Goizm ve Alzheimer Derneği’nin ortaklaşa yürüttüğü çalışmalara ilişkin bir video hazırladı. Bu video etkinlik günü gösterildi ve oldukça büyük beğeni kazandı.

Etkinlik günü gelmeden 2 hafta önce, Antalya Go Topluluğundan Yılmaz Çalık, Gerontoloji Bölümü öğrencilerinden bir gruba go oyununun temel kurallarını anlatmaya başladı.


Etkinlik günü ortam oldukça renkliydi. Herkes farklı bir yerlere koşuşturuyordu. Kimisi origami odasına, kimisi kimonosunu giymeye, kimisi suşi yapımını öğrenmeye. İlk başlarda go odası diğer odalara olan talepten olumsuz etkilendi hatta acaba go odasına kimse gelmeyecek mi diye endişelendik ve diğer odalarda tekrar bir duyuru yaptık. Bir kere odamız dolduktan sonra iki gün boyunca toplamda 100 kadar kişiye go ve temel kuralları anlatıldı. Hatta genelde bir gelen bir daha geldi. 10 yaşlarındaki 15 çocuk ikinci kez heyecanla gelip atari-go oynayan grup içerisindeydi.

 

Kurallar anlatıldıktan sonra pratik olarak atari-go ve go oynandı. Özellikle atölye çalışmasına destek veren ve kuralların pratik olarak oyun esnasında anlatılmasını kolaylaştıran Mustafa, Hülya ve Sertaç’a da çok teşekkür ederiz.

Japon Kültürü ile geçen iki gün bizi hem Antalya go oyuncuları ile buluşturdu hem de go oyununun güzellikleri paylaşma fırsatını verdi.

Umarız hem Akdeniz Üniversitesinde hem de diğer üniversitelerde bu tip etkinlikler hızla artar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder