7 Kas 2012

Hacettepe Üniversitesi Go Topluluğu

Çağatay Tavşanoğlu

Hacettepe Üniversitesi Go Topluluğu, go oyununu tanıtmak ve yaymak amacı ile Ankara'da Hacettepe Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerine devam eden bir öğrenci topluluğudur. On yıldan fazla bir süredir faaliyetlerine devam eden topluluğumuz, bugün Türkiye'nin önemli oyuncuları arasında yer alan birçok go oyuncusu yetiştirmiş, üniversite ve ulusal ölçekte birçok go faaliyetine imza atmıştır. Topluluğumuz, üniversite içinde haftada iki kez eğitim toplantıları düzenlemekte, ayrıca topluluk üyelerimiz Ankara Kızılay'da bulunan Orta Dünya Kafe'de düzenlenen hafta sonu toplantılarına katılmaktadır. Topluluğumuz üyeleri birçok turnuvaya katılarak üniversitemizi de ulusal go turnuvalarında temsil etmektedir.

Ben, bu yazıda Hacettepe Üniversitesi Go Topluluğu’nun ortaya çıkışından başlayarak, aktif bir üniversite go topluluğu olarak geçmişten bugüne gelişimini özetlemeye çalıştım.


Kuruluş
Hacettepe Üniversitesi’nden arkadaşım Murat Şenyüz ile birlikte Kerem Karaerkek’in evine (o zamanlar TGOD genel merkezi olarak da kullanılmaktaydı) ilk kez gittiğimizde 1997 yılının kasım ayıydı. Go ile ilk tanışmamız burada Ankara’nın sert geçen kış ayları boyunca her hafta katıldığımız buluşmalarla oldu. Öğrenciliğimiz son yıllarıydı ve okulu bitirdikten sonra bilim alanında “master” olmaya çoktan karar vermiştik ve o dönemlerde goda usta olma konusunda bir miktar isteksiz davrandık. :) 1998’in baharına geldiğimizde kendimizi iyice okula, master sınavına ve bilime kaptırdık ve godan bir miktar uzaklaştık. Çok seyrek olarak go oynuyorduk ve go buluşmalarına da gitmez olmuştuk. Ancak go oyununu seviyorduk ve Hacettepe Üniversitesi bünyesinde bir go kulübü kurma düşüncesi daha o zamandan aklımızda yeşermişti. Neyse ki, 1999 yılında daha önceden go oynamayı öğrenmiş olan Sarp Sönmez ile tanıştık ve en sonunda birlikte Hacettepe Üniversitesi Go Kulübü’nü kurmak için gerekli işlemleri yapmaya karar verdik. Böylece, daha sonradan adı Hacettepe Üniversitesi Go Topluluğu (HÜGOKU) olarak değişen kulübümüzü resmi olarak 2000 yılında kurmuş olduk.


İlk yıllar
Bundan sonraki yıllar içerisinde üniversite içerisinde bir topluluk olarak go buluşmaları gerçekleştiriyor ve her dönem tanıtım günleri düzenliyorduk. İlk yıllarda gerek çok az kişinin toplantılara katılması gerekse toplantılara katılan ve go öğrettiğimiz birçok kişinin kısa sürede kulüpten ayrılması nedeniyle birçok kez hayal kırıklığı yaşadık. Buna rağmen, ısrarla yeni gelen kulüp üyelerine go öğretiyor ve iki kişi bile kalmış olsak toplantılara devam ediyorduk.

Topluluğun gelişmesi
Bu süreç 2003 yılına kadar bu şekilde devam etti. Daha sonra kulübümüz Türkiye’de düzenlenen turnuvalardan haberdar olarak dışa açılmaya başladı ve üyeler olarak ulusal turnuvalara katılmaya başladık. Artık daha çok üyemiz vardı ve topluluk üyelerinin seviyeleri de yükselmekteydi. O zamana kadar HÜGO olan topluluğumuzun kısaltmasını, video oyunu kahramanı olan “Hügo” ile karıştırılmanın vermiş olduğu haz! dolayısıyla HÜGOKU olarak değiştirdik. :) 2005 ve 2006 yıllarında her toplantıya katılan onlarca üyesi ile Türkiye’nin en aktif go kulüplerinden biri haline gelen HÜGOKU, bu aktifliğini Türkiye’de her yıl düzenlenen üç büyük çaplı turnuva dışında organize edilen ilk ulusal turnuva olan Hacettepe Go Turnuvası’nı 2006 yılında düzenlemeye başlayarak pekiştirdi. O dönemde ve sonrasında içerisinden birçok usta seviyesinde go oyuncusu çıkaran HÜGOKU, bugün halen Hacettepe Üniversitesi’nde go oyununu tanıtma, yayma ve üniversiteyi ulusal turnuvalarda temsil etme misyonuna devam etmektedir. Hacettepe Go Turnuvası halen her yılın mart ayında düzenlenmekte ve topluluğumuz Türkiye’nin birçok yöresinden go oyuncularına ev sahipliği yapmaktadır.

Yukarıda isimleri geçen kulübün kurucu üyelerinden başka, başta Serkan Çakır, Kerem Aksun, Onur Bıçakçı, Seda Kalaç, Bertan Bilen, Eren Kurter ve Gökhan Yıldız olmak üzere birçok üyemiz kulübe önemli katkılar yaparak, HÜGOKU’nun bugün halen Türkiye gosu için önemli bir üniversite kulübü olma özelliğini sürdürmesini sağladılar. Bugün topluluğumuzun üyesi olan arkadaşlarımızın özverili çalışmalarıyla eğitim toplantılarımız sürmekte ve yeni go oyuncuları yetiştirmeye devam etmekteyiz.

Kulübümüz, faaliyetlerimiz ve toplantı zamanlarımız ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için http://www.gokulubu.hacettepe.edu.tr/ adresine göz atabilirsiniz.

1 yorum:

  1. Okuyunca ben duygulandım siz neler hissediyorsunuzdur kim bilir..

    YanıtlaSil