28 Kas 2011

Yeni bir araştırma go oynamanın beyni geliştirdiğini tespit etti

Çeviren: Çağatay Tavşanoğlu
Yazarlar: Roy Laird & Hajin Lee 3p

Go deneyimi beyni geliştiriyor
Ciddi bir şekilde go çalışmak, beyinde gerçek anlamda fiziksel değişikliklere yol açar. Bu çarpıcı bulgu, bir grup Koreli sinirbilimcinin “uzun dönem eğitilmiş oyuncular” ile “tecrübesiz kontroller” arasındaki farkı inceledikleri çalışmanın sonucunda ortaya çıktı. Neuroimage dergisinde 2010 yılında yayınlanan makalelerinde, Lee ve ark. [1] go ustalarında “daha geniş ak madde bölgeleri” tespit ettiklerini bildirdiler. Ak madde (beyaz madde), beyinde dikkat kontrolü, işler bellek [3], yönetsel düzenlemeler ve sorun çözme ile ilgili sinir hücresi bağlantılarından oluşuyor [4,5]. Araştırıcıların bulguları ayrıca “ustaların kontroller ile karşılaştırıldığında oyun için hedefe özgü bir şablon geliştirmeye eğilimli olduklarını… ve yüklemeye bağımlı hafıza kapasitesiyle ilgili yapılarını kontrollere göre daha az kullandıklarını” da gösteriyor. Başka bir deyişle, ustalar çok yoğun düşünmüyorlar ve bize göre varyasyonlara daha fazla dikkat edip daha ilerisini okuyabiliyorlar; bizlere göre daha iyi hamleleri hızlıca görebilmek için “alansal süreçleri” (örüntü tanımlama) kullanıyorlar.

27 Kas 2011

18. Alpar Kılınç Go Turnuvası

Türkiye'de 2011 yılının son ulusal turnuvası olan 18. Alpar Kılınç Go Turnuvası, 17-18 Aralık 2011 tarihlerinde Ankara'da ODTÜ Alpar Kılınç Go Topluluğu tarafından Türkiye Go Oyuncuları Derneği'nin desteğiyle düzenlenecek.

Turnuva ile ilgili ayrıntılı bilgiye 18. Alpar Kılınç Go Turnuvası sayfasından ulaşabilirsiniz.

Eğer uzaylılar varsa...

Atilla Aktuna

4.5×10397 ve 9.3×10567 sayıları size ne ifade ediyor bilmiyorum, ancak birkaç karşılaştırma yapmak gerekirse; fizikçilerin hesapları görünür evrendeki proton sayısının 1090 olduğuna işaret ediyor, bir googol (google değil) 10100 olarak tanımlanıyor ve satranç oyununda oluşabilecek pozisyonların sayısının 1043 ve 1050 arasında olduğu tahmin ediliyor. İlk bahsettiğimiz iki sayı da karşılaştırılan sayılardan çok daha büyük.

Bahsettiğimiz sayıların ilki bir Go oyununda esir etme olmaması durumunda, ikincisi ise esir etmenin dahil olduğu durumdaki olası oyun sayısını veriyor.* Bu da bize hem konumuzu, hem de neden aynı Go oyununun iki defa oynanamayabileceğini matematiksel olarak açıklıyor.

14 Kas 2011

Richard Bozulich: bir go yayıncısı


Richard Bozulich
Geçtiğimiz hafta Go Game Guru isimli blogdaki bir habere dayanarak [1], Dünyanın en ünlü İngilizce go kitabı yayıncısı  Richard Bozulich'in geçirdiği prostat kanseri ameliyatından sonra vefat ettiği Merdiven'de duyurulmuştu [2]. Ancak, ne mutlu ki haberler asılsız çıktı ve Go Game Guru dâhil haberin çıktığı diğer sitelerde olduğu gibi [3] özür dileyerek haberi düzeltiyorum.

5 Kas 2011

Nakayama, Amerikan Go Kurultayı’nda neşeli bir havada geçen törenle anıldı

Çeviren: Güçlü Yılmaz
Yazan: Chris Garlock

(2 Ağustos 2010)

Bu Pazar günü 7 Pro Nakayama Noriyuki için yapılan anma töreninde neşeli bir hava vardı… Tam da Nakayama ustanın isteyebileceği gibi.  20 yıldır, Avrupa ve Amerika Go Kongreleri’nin popüler ziyaretçisi, 16 Şubat’ta vefat etmişti. Anma töreni vakur bir kenseki töreni ile başladı. Kolarado Springs’teki Amerikan Go Kongresi'ndeki toplantı salonuna, tepeden bakan bir noktada, resmi asılı olan Nakayama beyazları ve onu anmak için gelenler siyah taşları aldılar ve gelenlerin her biri yavaş yavaş tahtaya siyah taşları yerleştirerek doldurdular.