19 Eki 2011

Türkiye Go Oyuncuları Derneği


Kerem Karaerkek

Sizlere bu yazıda TGOD’un kuruluş tarihi, üye sayısı ve benzeri her yerde bulabileceğiniz bazı sayısal bilgilerden söz etmek istemiyorum. Daha temel ve biraz da felsefi bir soru olan TGOD nedir ve neden vardır sorularına yanıt aramak istiyorum bu yazıda.

14 Eki 2011

Bursa Go Kulübü


Türkiye’nin Ankara ile başlayan go yolculuğu –her ne kadar öncesinde bireysel oyuncular olsa da- 2004 yılında Bursa’da temelleri atılan Bursa Go Topluluğu ile şehrimizde iyice hız kazandı. Hemen hemen başlangıcından beri içinde bulunduğum topluluk, günümüzde halen haftanın bir akşamı, ilk kurulduğu mekanda, Altıparmak Capella Cafe’de toplantılarına devam etmekte ancak çekirdek kadro bu toplantılara düzenli olarak katılamamaktadır.

Amatörlükten profesyonelliğe: Cho Insun


20 Eylül 2011’de Kore’deki 39. Myeongin Kupası turnuvasında Park Jeonggeun’u (4p) yenen Cho Insun (7d) profesyonel olmaya hak kazandı.

11 Eki 2011

Oğlum Ulaş'ın go oyunundan kazandıkları üzerine

Ahmet Mısırlıoğlu

Ulaş Mısırlıoğlu
2002 doğumlu olan oğlum Ulaş, go ile 2009 yılında öğretmeni Emel hanımın Türkiye Üstün Yetenekli Çocuklar Eğitim Vakfı'na yönlendirmesi ve burada ilk dersini halen de hocası olan Mehmet Emin Barsbey'den almasıyla tanıştı. İstanbul'da ve çeşitli şehirlerde katıldığı turnuvalar ve go kampları Ulaş'ın ve bizim yaşamımızda önemli bir yer tutmaya başladı. 

1 Eki 2011

Go Ustası

Kitabın orjinal adı: The Master of Go
Yazar: Yasunari Kawabata

Adem Kayatepe


Bu kitap, roman, anı, otobiyografi ve belki de bunların toplamından daha fazlası olan bir yaşantıların bütününe karşılık gelmektedir. Çünkü kitaptaki bütünlüğü parçalara ayırdığınızda, bambaşka renkler barındırdığını ve bu ara renklerin bütününde görünen renk ile çok farklı duygular çağrıştırdığını fark edebileceksiniz.

Ayrıca, sanatın getirdiği kazanımları ve buna adanmışlığın, insan yaşamında nasıl bir tükenmişliğe yol açtığına da şahit olacaksınız. Zihinsel yorgunluğun, bedende nasıl şekil bulduğunu ve bunun karşısında gösterilen inadına ayakta kalma mücadelesini sanki bir oyunmuş gibi yaşantılayan bir adamın portresi aktarılmakta.

Bu portre, bir trajedinin yansımasıdır. Küçük bir dev adamın dramı. Dünya tarafından bilinen ve hayranlıkla kabul gören; buna karşılık kendi dünyasına sıkışıp kalmış, sessizliği bir içsel çığlığa dönüşmüş; bunu davranışa dökerken de hamleleriyle rakibin ruhuna işleyen ve insanda derin izler bırakabilen bir GO ustasının hayat hikâyesi.